Kommuner får lov at medfinansiere ladestandere
Kommunerne får bedre muligheder for at udbrede standere til opladning af elbiler, oplyser Transportministeriet.
En politisk aftale betyder, at landets kommuner får mulighed for at støtte opsætning af ladestandere i de områder, hvor markedet ikke selv kan løfte opgaven. Det kan være i dele af en by eller ude i landdistrikterne.
Den kommunale medfinansiering af opsætning af ladestandere gælder indtil videre frem til og med 2024, hvorefter den skal drøftes på baggrund af en evaluering.
For at sikre, at medfinansiering sker på markedsvilkår, er partierne enige om, at det kun må ske:
- Inden for kommunens eller regionens egen anlægsramme
- I en begrænset årrække foreløbigt frem til og med 2024
- Ud fra en model, hvor kommunalbestyrelse eller regionsråd først træffer beslutning om eventuelt at disponere midler til aftaler om ladeinfrastruktur efter afholdelsen af udbud, såfremt der viser sig at være behov for medfinansiering. Der må således ikke forlods afsættes kommunal eller regional medfinansiering til et konkret udbud.
Længe efterspurgt
Kommunerne har efterspurgt muligheden for at bruge skattekroner til helt eller delvist at betale for at rejse ladestandere de steder, hvor ingen andre vil.
- Det handler ikke om at få solgt så mange elbiler som muligt, det handler om at få skabt balance i Danmark, sagde formand for udvalget for miljø og forsyning i KL Birgit S. Hansen (S) for nylig til Jyllands-Posten.
- Det handler heller ikke om, at staten skal sende flere penge, men om at kommunerne skal have lov til at være med til at finansiere nogle af ladestanderne eller helt selv finansiere dem, sagde hun.
Flest ved de større byer
Antallet af elbiler i Danmark er på tre år firedoblet, og antallet af hybridbiler er ifølge mediet seksdoblet.
På samme tid er antallet af ladepunkter vokset med 85 pct. Men udviklingen er geografisk meget forskellig, og der er flest ved de større byer.
Med den politiske aftale bliver der også opsat klare rammer for betaling. For eksempel skal man kunne betale for el til bilen med almindelige betalingskort.
Desuden skal der være en klar skiltning af pris i kroner per kilowatt.
Det er et bredt politisk flertal, der står bag aftalen. Der vil blive fremsat et lovforslag, som forventes at træde i kraft 1. april 2022.
Ritzau / ak
Læs hele aftalen her.
(Artiklen opdateret 14.30 med flere detaljer.)
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.